Agenda 14 november 2019 - Tilburg University

Willem Witteveenlezing 2019: Caroline de Gruyter

Op donderdag 14 november 2019 zal Caroline de Gruyter, Europa-correspondent voor de NRC, de vijfde Willem Witteveenlezing uitspreken op Tilburg University. Thema is de macht én de veerkracht van de Europese Unie als rechtsstaat. 

Inloop is om 19.00 uur in het Dantegebouw op de campus van Tilburg University, zaal DZ1. Aanmelden is gewenst.
 
De druk op de rechtsstaat is op nationaal én op Europees niveau gestegen. Veel Europese landen maken politiek woelige tijden door en voeren heftige discussies over de veerkracht van de rechtsstaat. Ook de Europese Unie is de laatste jaren door de ene crisis na de andere gegaan, allemaal uiteindelijk politiek van aard. Hoe is het eigenlijk gesteld met de Europese Unie als rechtsstaat? Hoe ver reikt haar macht? Is zij bestand tegen een stootje? En wat kan zij doen als het in een van de lidstaten uit de rails dreigt te lopen?

Caroline de Gruyter is Europa-correspondent voor NRC Handelsblad. Ze schrijft onder meer elke zaterdag de column In Europa en woont in Oslo. Tussen 2008 en 2013 was ze in Brussel gestationeerd, waar ze de eurocrisis en de Europese politiek versloeg. Ze heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de Heldringprijs voor beste columnist (2015) en de Vondelingprijs voor haar Europa-oeuvre (2013). Caroline schrijft regelmatig voor Carnegie Europe en is lid van de European Council on Foreign Relations. Eerder woonde ze in de Gazastrook, Jeruzalem, Brussel (tweemaal) en Genève. Ze heeft vier boeken geschreven die allemaal gaan over democratie, globalisering en het drijfzand van soevereiniteit. 

De Willem Witteveenlezing is gewijd aan voormalig Eerste Kamerlid en hoogleraar Willem Witteveen van Tilburg Law School, die omkwam bij de aanslag op de MH17. Tilburg University wil zijn gedachtegoed, dat gevormd is door een humanistische en academische traditie en een scherp gevoel voor rechtvaardigheid, levend houden door jaarlijks de Willem Witteveenlezing te organiseren.