Agenda 21 juni 2019 - Tilburg

De burgemeester: vriend of vijand van de rechtsstaat?

Burgemeesters krijgen steeds meer bevoegdheden in de strijd tegen openbare orderverstoringen en ondermijnende criminaliteit. Maar worden burgemeesters daardoor niet te veel ‘crimefighters’?

Drugspanden sluiten, gebiedsverboden opleggen, groepen mensen insluiten, vergunningen weigeren, camera’s plaatsen – burgemeesters krijgen steeds meer bevoegdheden in de strijd tegen openbare orderverstoringen en ondermijnende criminaliteit.

Maar worden burgemeesters daardoor niet te veel ‘crimefighters’ in plaats van burgervaders of burgermoeders? Komen ze niet geleidelijk op de stoel van de (straf)rechter te zitten?

En zoeken ze zelf niet te veel de grenzen van de rechtsstaat op als ze bijvoorbeeld een zwartepietendemonstratie verbieden omdat burgers daarom vragen? Hoe kunnen ze bovendien toezien op de bestuurlijke integriteit in hun gemeente, terwijl ze politiek afhankelijk zijn van de gemeenteraad?

Kortom: kunnen burgemeesters de waarden van de democratische rechtsstaat nog effectief verdedigen, of zijn ze daarvan langzaam zelf de vijand geworden?


Burgemeesters, beleidsmakers en wetenschappers gaan daarover met elkaar en met u in gesprek op vrijdag 21 juni 2019 in de LocHal te Tilburg.

Klik hier voor het programma en aanmelden.