Agenda 13 januari 2017 - De Balie, Amsterdam

Democratie in Europa: Hongarije

Op 13 januari zal de Amerikaanse hoogleraar Kim Lane Scheppele (Princeton University), wereldwijd bekend expert op het gebied van de Hongaarse Grondwet en politiek, het drieluik 'Democratie in Europa: een drieluik over democratie in Hongarije, Polen en Turkije'  aftrappen met een lezing over de huidige situatie in Hongarije.

Sinds de verkiezingen van 2010 is in Hongarije Volkspartij Fidesz van Victor Orban aan de macht. Orban heeft direct na zijn aanstelling zijn macht proberen uit te breiden door de Grondwet te herschrijven en de oppositie zo veel mogelijk uit te schakelen, door de leidinggevenden van vele onafhankelijke instituties te vervangen, door de macht van het Hooggerechtshof te beperken, door zijn invloed op de Nationale Bank te vergroten, door de nationale geschiedenis te herschrijven, en door antisemitisme en anti-Roma gevoelens op te stoken.

Hoe kunnen we Hongaarse situatie verklaren? Zou iets soortgelijks ook in Nederland kunnen gebeuren? Zo ja, wat zijn die signalen en wat kunnen we daar aan doen?

Na haar lezing gaat Scheppele hierover in gesprek met rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema en is er gelegenheid voor vragen uit de zaal.
 
Let op: de lezing en discussie zijn in het Engels.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

Over het drieluik:

In Hongarije, Polen en Turkije maken democratisch gekozen politici wetten die de democratische rechtstaat ondermijnen. Voor EU-lidstaten Hongarije en Polen, maar ook voor Turkije, lijken dit opmerkelijke ontwikkelingen. Wat gebeurt er precies in deze landen en wat kunnen we er van leren? In drie informatieve bijeenkomsten onderzoeken we samen met experts deze vragen.

Dit is een samenwerking tussen Tilburg University, het INFAR Project van het Erasmus Universiteit Rotterdam, Nederland Rechtsstaat en De Balie, en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.