Agenda 03 oktober 2013 - Den Haag

Nut een noodzaak Eerste Kamer

Programma

Doordat de huidige coalitie van VVD en PvdA alleen een meerderheid heeft in de Tweede Kamer, is de invloed van de Eerste Kamer een stuk groter geworden. De aanname van voorstellen zoals een sociaal leenstelsel voor studenten en een nieuw pensioenakkoord leverde in de Tweede Kamer weinig problemen op, maar kunnen door de Eerste Kamer geblokkeerd worden. Ministers hebben de oppositie hard nodig om hun wetsvoorstellen ook door de Eerste Kamer te loodsen.

Is onze Senaat uniek in Europa? Wat is het nut van dit systeem in een tijd waarin bezuinigd moet worden? Hoe is de Nederlandse situatie te vergelijken met andere Europese landen? Werkt het besluitvormingsproces daar efficiënter door een andere rol voor de senaat?

Sprekers

Fred de Graaf i (Eerste Kamerlid VVD en oud-voorzitter Eerste Kamer), Adri Duivesteijn i (Eerste Kamerlid PvdA), Tom Jan Meeus i (politiek journalist NRC Handelsblad) en Wytze van der Woude i (universitair docent Universiteit Maastricht) gaan met elkaar in debat, onder leiding van Max van Weezel i (journalist Vrij Nederland).

Locatie

Datum: woensdag 2 oktober 2013, 17:15-18:30 uur
Locatie: Campus Den Haag, Schouwburgstraat 2, zaal: Auditorium.

Klik hier voor meer informatie