Agenda 29 november 2017 - Binnenhof, Den Haag

Congres over de Pacificatie van 1917


Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme en het Katholiek Documentatie Centrum organiseren op 29 november een congres over de Pacificatie van 1917. Deze Pacificatie werd op 29 november 1917 in de Eerste Kamer beklonken met de aanvaarding van een grondwetswijziging inzake de algehele gelijkberechtiging van openbaar en bijzonder onderwijs en het algemeen mannenkiesrecht. Het congres wordt precies een eeuw later gehouden, op woensdag 29 november 2017 vanaf 10 uur, in het gebouw van de Eerste Kamer, Binnenhof 22 te Den Haag.

Op het congres wordt de Pacificatie van diverse kanten belicht, waarbij zowel de voorgeschiedenis en de inhoud van de Pacificatie als de betekenis en de gevolgen ervan aan de orde komen. De centrale vraag betreft de historische betekenis van dit iconisch geworden moment in de Nederlandse politieke geschiedenis.

Het thema zal door een keur aan sprekers uit de wetenschap en uit de politiek worden belicht, waarbij ook een link naar de actuele politieke context wordt gelegd. Een van hen is Ernst Hirsch Ballin. Hij zal spreken over democratisch burgerschap sinds de grondwetsherziening van 1917.

Voor meer informatie over het programma en de wijze waarop u zich kunt aanmelden voor het congres, klik hier.