Agenda 27 juni 2017 - Radboud Universiteit, Nijmegen

De Grondwet als Gids | Lezingen door oud-politicus Bas de Gaay Fortman en rechtsfilosoof Derk Venema

Wat staat er eigenlijk in de Grondwet? En waarom halen we de Grondwet niet vaker aan bij maatschappelijke discussies over bijvoorbeeld de aardgaswinning in Groningen, of de bonussencultuur in het bedrijfsleven? Kom luisteren hoe oud-politicus Bas de Gaay Fortman stelt dat we vaker naar de Grondwet moeten kijken, en dat de Grondwet ons opnieuw kan verbinden.

Meer dan Artikel 1
In een korte lezing legt Bas de Gaay Fortman uit hoe onze Grondwet tot stand kwam, wat er naast artikel 1 nog meer in staat en waarom de Grondwet moet herleven. Het gros van haar waarden, voortgekomen uit eeuwen aan beschavingsgeschiedenis, zijn namelijk slapend. Ze moeten volgens Fortman met een gezonde dosis grondwetactivisme gewekt worden.

Filosofie
Rechtsfilosoof Derk Venema legt de filosofie achter de Grondwet uit. Op welke filosofische idealen berust onze Grondwet? En zijn deze te zien als universeel?
Na twee korte lezingen gaan Fortman en Venema in gesprek onder leiding van filosoof Mathijs van de Sande. Fortman ziet de Grondwet als anker in tijden van maatschappelijke verwarring. Venema stelt de spanning tussen democratie en rechtstaat op scherp. Hoe kunnen grondbeginselen op papier een samenleving binden? En moet de Grondwet een prominentere rol gaan spelen door de invoering van een toetsingsrecht en een Constitutioneel Hof?

Meer informatie vindt u op de website van de Radboud Universiteit, Nijmegen.