Agenda 21 maart 2017 - Tilburg

Writing a New Dutch Constitution with Google Docs

Nederlandrechtsstaat.nl en het netwerk SBR presenteren:

‘Writing a New Dutch Constitution with Google Docs’

Met: dr. Zachary Elkins (University of Texas at Austin)
Waar? Tilburg University, M1003
Wanneer? Dinsdag 21 Maart 2017, van 13.30 tot 17.00 uur (met borrel)
Voor wie? Studenten en docenten.
Registeren via netwerksbr@gmail.com (voor 15 Maart)

Breng je laptop mee!

Toelichting:
In Nederland worden het schrijven van een nieuwe Grondwet en constitutionele herziening als unieke momenten in de staatskundige geschiedenis gezien. In de rest van de wereld zijn zulke gebeurtenissen echter aan de orde van de dag. De gemiddelde leeftijd van een Grondwet is niet meer dan 19 jaar. Jaarlijks krijgen vier à vijf landen een nieuwe grondwet en zo’n 20 à 30 landen wijzigen hun geschreven constitutie ingrijpend. Het samenkomen, delibereren, analyseren, overdenken, schrijven en implementeren van een Grondwet is nog steeds net zo’n grote uitdaging als het 200 jaar geleden bij ons was. Wel hebben moderne informatietechnologieën het mogelijk gemaakt constitutionele vergaderingen met rechtsvergelijkende inzichten te verrijken, efficiënter te maken en een daadwerkelijk collectief schrijfproces in gang te zetten.   

Hoe werken deze technologieën? Wat zou er gebeuren als wij next generation constitutional drafting and deliberation tools inzetten om te kijken naar Nederlandse constitutionele vraagstukken? Hoe zou een nieuwe Grondwet voor Nederland eruit moeten zien? Zou deze Grondwet geschreven kunnen worden door burgers zelf?

Deze vragen staan centraal bij de workshop ‘Writing a New Dutch Constitution with Google Docs’ die op dinsdag 21 Maart in Tilburg zal worden verzorgd door de Amerikaanse onderzoeker Zachary Elkins (University of Texas at Austin). Professor Elkins zal ons tijdens zijn workshop laten zien hoe wij de openbare database constitute, waarin alle grondwetten van de wereld geïndexeerd zijn opgenomen, en het voor iedereen toegankelijke Google Docs kunnen gebruiken om met een willekeurige groep burgers te werken aan constitutionele hervorming in onze democratisch rechtsstaat.

Om alvast een indruk te krijgen van Elkins’ fascinerende methode zou u dit filmpje kunnen bekijken.

Klik hier voor de constitute databank waarmee het mogelijk is om alle grondwetten van de wereld te lezen, te doorzoeken en te vergelijken.


Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.