Agenda 30 maart 2017 - Vergaderzaal Eerste Kamer der Staten-Generaal, Den Haag

Artikel 50 lezing

Onze Grondwet dreigt kracht te verliezen als vanzelfsprekend en onwrikbaar baken voor het rechtsdenken in Nederland. Burgers maar ook leden van het parlement - die de eed op de Grondwet hebben afgelegd - lijken de waarde en betekenis van artikelen in de Grondwet niet meer zo goed te kennen. Of eraan voorbij te willen gaan als dat past bij politiek gewin of waan van de dag.

Eén van die artikelen is artikel 50: “de Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk”. Als parlementariërs - op wie het gericht is - zich al bewust zijn van dat artikel, blijkt dat in elk geval niet altijd uit politieke uitlatingen en gedrag.

Volgens de beweging 'één land één samenleving' is artikel 50, net als artikel 1 ("Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld….etc.”) één van de belangrijkste artikelen in de Grondwet. Om die opvatting te bekrachtigen organiseert 'één land, één samenleving' sinds 2015 de jaarlijkse Artikel 50 Lezing.

Op 30 maart 2017 wordt de Artikel 50 lezing gegeven door Erik Jurgens. Erik Jurgens is een Nederlands rechtsgeleerde en voormalig politicus. Hij was namens de PPR en in een latere periode namens de Partij van de Arbeid lid van de Tweede Kamer en namens de PvdA lid van de Eerste Kamer. Hij is (emeritus) hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bijzonder hoogleraar recht van het parlementair stelsel aan Maastricht University.

Op zijn lezing volgt een reactie van één van de huidige leden van de Tweede Kamer. Vervolgens is er tijd voor vragen / debat met de aanwezige studenten.

Programma
  • v.a 15:00 Ontvangst in de Eerste Kamer
  • 15:45 Welkom door Tineke Lodders-Elfferich, voorzitter één land één samenleving
  • 15:50 Artikel 50 lezing door Erik Jurgens
  • 16:20 Co-referaat door lid Tweede Kamer
  • 16:35 Vragen en debat o.l.v. Pieter Boele van Hensbroek, politiek filosoof, Rijksuniversiteit Groningen
  • 17:15 Afsluiting door Ankie Broekers-Knol, voorzitter Eerste Kamer
  • 17:30 Borrel
Klik hier voor meer informatie.